Het onderhouden van zakelijke relaties langs de historische Zijderoute

We leven momenteel in een tijd waarin de wereldwijde e-handel steeds meer aan populariteit wint. Dit lijkt ten koste te gaan van de plaatselijke winkels in de steden en dorpen. De internethandel heeft dan wel enkele voordelen ten opzichte van de ‘ouderwetse’ manier van winkelen, maar zeker ook een aantal nadelen.

Lonende klantrelaties

Een van die nadelen wordt echter goed opgevangen door het innovatieve CRM-systeem, een slimme methode die bedrijven de mogelijkheid biedt om de zakelijke relaties met hun klanten te optimaliseren. De gegevens van elke klant kunnen met een dergelijk systeem geanalyseerd worden zodat de bedrijven die gebruik maken van crm zicht krijgen op de koopgewoonten van elke afzonderlijke klant. Bedrijven worden zo in staat gesteld om op de wensen en behoeften van klanten in te spelen en kunnen daardoor hun verkoopresultaten na verloop van tijd aanzienlijk verbeteren.

De legendarische handelsroute

In de eeuwen voor onze jaartelling werd er ook al ‘wereldwijd’ handel gedreven, maar dan op een hoogst fysieke manier: langs de legendarische Zijderoute, die een aantal karavaanroutes door Centraal-Azië omvatte, werden dagelijks goederen vervoerd en verhandeld tussen Oost (met name China) en West (het Middellandse Zeegebied en de rest van Europa). De Zijderoute voerde langs een aantal historische steden, waaronder Samarkand en Bukhara. Deze beide steden liggen in Oezbekistan en werden met elkaar verbonden door de Koninklijke Weg, die lokaal de Sjah Rah genoemd werd en maar liefs 250 km lang is. Dit was overigens het drukste gedeelte van de hele Zijderoute: de karavanen op dit traject bestonden vaak uit een paar duizend kamelen die de te verhandelen goederen vervoerden.

Zijde en meer

De Zijderoute dankt haar naam aan de zijde, een luxe handelswaar die vanuit China naar het Westen verhandeld werd. De productie van zijde kwam pas in het Westen op gang in de 6e eeuw na Christus, toen een handvol zijderupsen vanuit China naar het Byzantijnse Rijk werd gesmokkeld. Naast zijde werden uiteraard ook andere goederen langs de Zijderoute vervoerd, zoals verschillende soorten juwelen, diverse vruchten en dieren, waaronder paarden en kamelen.

Tevreden klanten

Ook bij de handel langs de historische Zijderoute waren klantrelaties enorm belangrijk. Om zoveel mogelijk goederen te verkopen moeten klanten immers tevreden gehouden worden, zodat ze een volgende keer mogelijk nieuwe goederen af zullen nemen. Omdat van een CRM-systeem in die tijd nog lang geen sprake was en de communicatie tussen de verkoper en de klant vooral fysiek plaatsvond, waren hartelijkheid, gastvrijheid, eerlijkheid en oprechtheid de fundamenten waarop zakelijke relaties werden aangegaan én onderhouden.

kheera