Fraai ingelijste (foto)collecties in Nederlandse historische musea

Om meer over geschiedkundige onderwerpen te weten te komen kunnen we informatie vergaren op het internet, historisch-wetenschappelijke boeken bestuderen, vakliteratuur lezen of een abonnement nemen op een tijdschrift als Historisch Tijdschrift Groniek of ‘Historia’, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Museumcollecties

We kunnen echter ook overwegen om een van de boeiende historische musea in ons land te gaan bezoeken: musea maken de geschiedenis ‘tastbaar’ waardoor we een goed beeld van het leven in vervlogen tijden krijgen. Historische musea beschikken doorgaans over bijzondere collecties die door middel van – permanente of tijdelijke – tentoonstellingen aan het publiek worden vertoond. Deze collecties bestaan vaak uit concrete objecten, zoals bijvoorbeeld gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen, skeletten, sieraden en oude munten. In de meeste gevallen betreft het archeologische vondsten: voorwerpen die bij archeologische opgravingen tevoorschijn zijn gekomen of die per toeval door particulieren gevonden zijn.

Fotomateriaal

Naast de vertoning van deze tastbare objecten, die over het algemeen zorgvuldig geëtaleerd zijn om schade aan de betreffende voorwerpen te voorkomen, worden de muren van de diverse historische musea vaak gebruikt om fotocollecties tentoon te stellen. Aan de hand van dit beeldmateriaal krijgen de bezoekers van het museum een goed overzicht van het leven van vroeger. Deze oude foto’s zijn zorgvuldig omkaderd door solide lijsten, zoals die bij https://dearsam.nl/ te verkrijgen zijn. Het beeldmateriaal dient immers zo lang mogelijk mee te gaan opdat ook toekomstige generaties bezoekers de fotocollecties kunnen bekijken.

Historische musea in Nederland

Ons land telt een groot aantal musea waar bijzondere historische collecties te aanschouwen zijn. De historische musea bevinden zich voornamelijk in de grote steden. De meeste Nederlandse musea zijn momenteel helaas gesloten vanwege de overheidsmaatregelen tegen corona. Gelukkig kunnen we de musea virtueel bezoeken via het internet. Elk historisch museum beschikt tegenwoordig over een professionele website waarop veel interessante informatie te vinden is. Zodra de musea hun deuren weer mogen openen kunnen we daadwerkelijk hun bijzondere collecties bewonderen. Hieronder volgen een paar spannende suggesties.

Het Joods Historisch Museum

Dit museum is gevestigd in het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam en beschikt over een zeer uitgebreide collectie van foto’s, schilderijen, gebruiksvoorwerpen en filmmateriaal die het leven van het Joodse leven in Nederland van eertijds weergeven. Omdat het beeldmateriaal waardevol is, zijn de foto’s en schilderijen zorgvuldig ingekaderd door prachtige lijsten – verkrijgbaar bij Dear Sam, de specialist in foto- en schilderijlijsten – om hun duurzaamheid te garanderen. Het Joods Historisch Museum heeft door de jaren heen een groot aantal interessante tentoonstellingen gehouden, zoals bijvoorbeeld de expo Jeruzalem in jodendom, christendom en islam en de tentoonstelling over ‘De glorie van het Joodse boek’, waarin Europese collecties van joodse boeken werden uitgestald.

Het Rijksmuseum van Oudheden

In Leiden bevindt zich een museum dat tentoonstellingen organiseert over de meest uiteenlopende geschiedkundige onderwerpen. Zo zijn er enkele permanente tentoonstellingen te bezichtigen, waaronder de expositie ‘Nederland in de Romeinse tijd’ en de uitstalling ‘Archeologie van Nederland’. Ook worden er komend jaar tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd: zo kan de expositie ‘Romeinen langs de Rijn’ tot eind februari worden bekeken en is de kleine fototentoonstelling ‘Megalithische tempels van Malta’ tot eind maart te bewonderen. De laatstgenoemde expositie omvat een aantal fraaie afbeeldingen – omkaderd door elegante fotolijsten van Dear Sam – van de prehistorische bouwwerken die zich op het eiland Malta bevinden.

kheera