De geschiedenis van kleding

Tegenwoordig ben je een uitzondering wanneer je liever zonder kleding rondloopt dan met. Je wordt in dat geval in de volksmond een nudist genoemd. We weten nu eenmaal niet meer beter dan dat we kleding dragen, maar dat is echt wel eens anders geweest. In de begintijd dat de mens kleding is gaan dragen had kleding puur een functioneel nut. Het gaf bescherming tegen allerlei weersomstandigheden en bood de mogelijkheid gereedschappen of gebruiksvoorwerpen met ons mee te dragen. In de moderne tijd heeft kleding veel uitgebreidere functies gekregen. Zo kan kleding symbool staan voor onze gemoedstoestand, kan het uitdragen tot welke subcultuur we willen behoren en niet onbelangrijk; het neemt een stuk schaamte weg. Bepaalde lichaamsdelen bedekken we nu eenmaal liever met kleding.

Het ontstaan van kleding

Wanneer kleding zijn intrede deed is helaas niet volledig te achterhalen. Sommige wetenschappers menen dat dit ongeveer 500.000 jaar geleden moet zijn geweest, maar uit recente onderzoeken komen echter heel andere cijfers naar voren. Deze stellen namelijk dat mensen “slecht” 170.000 jaar geleden de behoefte kregen om zich te kleden. Die conclusie baseren de onderzoekers op de geschiedenis van luizen. Dit diertje maakte zo’n 170.000 jaar geleden een “carrière switch” van hoofdluis naar een luis die ook op en in kleding kon overleven. De reden dat de mens besloot zich te gaan kleden was hoogstwaarschijnlijk de koude omgeving waarin zij moesten zien te overleven.

Huidenvellen

Voordat mensen kleding gingen dragen zoals wij die tegenwoordig kunnen kopen op NA-KD, gebruikten zij hoofdzakelijk dierenvellen en -huiden als materiaal om hun blote vel mee te bedekken. Dat is althans wat wetenschappers vermoeden. De oudste kleding die namelijk werd gevonden is “slechts” 10.000 jaar oud. Verder terug in de tijd kunnen we dus simpelweg niet gaan. Bepaalde gereedschappen wijzen er echter wel op dat er voor die tijd al kleding werd gemaakt door de eerste mensen.

Decoratieve kleding

De eerste kleding was duidelijk puur praktisch van aard. Wanneer de mens kleding ook echt decoratief ging gebruiken is erg moeilijk vast te stellen. Wat we wel zeker weten is dat er geverfde vezels gevonden zijn door archeologen met een leeftijd van ongeveer 360.000 jaar oud. Mensen werden in de loop van de jaren ook steeds vindingrijker bij het gebruik van bepaalde grondstoffen. Waar de eerste kleding vooral bestond uit dierenhuiden en -vellen, werd later ook leer, wol en vlas toegevoegd aan de garderobe.

kheera