Of iets een grote historische gebeurtenis zal worden welke uiteindelijk in de geschiedenisboeken terug te lezen is, hangt af van de impact die deze gebeurtenis op het leven van de mensheid heeft gehad. Ook al hebben er door de jaren heen tal van ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden of is er sprake geweest van bijzondere innovaties, het komt niet altijd in de geschiedenisboeken te staan. Na de Tweede Wereldoorlog werden mensen opgeroepen om hun oorlogsdagboeken in te leveren. Verslagen, foto’s en films waren toen namelijk erg belangrijk om deze heftige gebeurtenis te kunnen vastleggen.
Innovatieve ontwikkelingen
Ondanks dat vele innovatieve ontwikkelingen een impact hebben (gehad) op ons bestaan, zal niet alles in de geschiedenisboeken terug te vinden zijn. De ontwikkelingen zijn immers niet meer bij te houden. Kijk maar eens om je heen naar de dingen die nu normaal voor ons zijn, maar waar onze overgrootouders nog geen weet van hadden, zoals bijvoorbeeld het bestaan van de social mediakanalen en mobiele telefoons. Ze hadden mogelijk nog geen auto en als ze wel een hadden was het zeker geen elektrisch rijdend model of een auto waarin een stem uitlegt hoe je ergens naartoe moet rijden. Ook het bestaan van computers en het internet hadden ze nooit kunnen vermoeden. Apple of andere nu zo vertrouwde merken zou niets voor hen betekenen. Hetzelfde geldt voor een laptop en zo’n geweldige refurbished macbook air waarmee je van alles kunt doen. ‘In the cloud’ zou destijds een uitspraak zijn die onze overgrootouders naar de lucht zou laten kijken en niet naar een of ander beeldscherm.
De ‘coronapandemie’
Het begrip ‘coronapandemie’ zal niet snel vergeten worden, ondanks dat onze voorouders ook met epidemieën en plagen te maken hebben gehad. Misschien wordt de dag dat we dit ‘monster’ verslaan wel een feestdag waarover we later in de geschiedenisboeken het een en ander terug kunnen lezen. De wereldwijde maatregelen met betrekking tot ‘corona’ hebben immers een behoorlijke invloed op de samenleving. Zo werden vorig jaar in Nederland geen landelijke schoolexamens afgenomen, iets wat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen is. De kans is dan ook vrij groot dat deze gebeurtenis in de geschiedenisboeken zal worden opgenomen. Dit wordt namelijk niet bepaald door het aantal sterfgevallen bij een epidemie of pandemie. Aan de Spaanse griep zijn bijvoorbeeld tientallen miljoenen mensen overleden en toch hoor je hier niet zo veel meer over.
Van geschiedenis kun je leren
Geschiedenis is een ruim begrip dat verwijst naar gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Het maakt niet uit of er wel of geen mensen bij betrokken waren. Wat voor de één een belangrijk onderdeel van de geschiedenis is, kan voor de ander minder belangrijk zijn. Het vastleggen van gebeurtenissen in de vorm van geschiedenisboeken is nuttig omdat we ervan kunnen leren. Zeker als het om het menselijke handelen gaat.