In de tijd vóór tractors en combines was het noodzakelijk om, wanneer het gewas rijp was, dit zo snel mogelijk van het veld te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen kon een boer altijd rekenen op de hulp van zijn dorpsgenoten. Tot honderd mensen tegelijkertijd waren dan op één dag het graan of de groenten aan het oogsten.
Klassiek oogstfeest
Het was gebruikelijk om deze gebeurtenis vrolijker te maken, en de deelnemers tegelijkertijd te bedanken voor hun inzet. Daarom zorgde de boer voor een stevige lunch. Ook werd er licht bier uitgedeeld om de werkenden te motiveren. Als het werk klaar was vond er een maaltijd plaats op het erf van de boer. Hierbij werd er feestelijk voedsel geserveerd, sterke drank gedronken, en vaak was er ook een muzikant van de partij. Om te vieren dat het gewas veilig was binnengehaald, ging een dergelijk feest vaak nog tot in de vroege uurtjes door.
Oogstrituelen
Er zijn plaatselijke rituelen aan een oogstfeest verbonden. De laatste schoof graan wordt bijvoorbeeld rijk versierd met bloemen en linten. Ook wordt er soms een gift op het land achtergelaten, om zo de vruchtbaarheidsgeesten te bedanken. Die zouden dan het gewas het volgende jaar weer rijkelijk laten groeien. Oogstfeesten worden tegenwoordig nauwelijks meer gevierd in Nederland.