De Grote Trek van de Boeren

De Boeren waren een blanke bevolkingsgroep met een Nederlandse of Duitse achtergrond. Ze waren naar Zuid-Afrika gekomen om daar land te vinden en een nieuw bestaan te stichten. Vanaf 1830 werd deze bevolkingsgroep steeds meer onder druk gezet door de Britse regering, die Zuid-Afrika in zijn greep had. Het verlangen naar onafhankelijkheid zorgde dat een groep Boeren zich organiseerde tot de zogenaamde Voortrekkers. Deze pioniers trokken in huifkarren met hun families en kuddes naar het noorden, in de hoop om daar nieuw land en een vrij bestaan te vinden. Hun migratie wordt tegenwoordig de Grote Trek genoemd.

Conflict met de Zoeloes

De Voortrekkers hadden de pech dat ze naar het noorden migreerden in de tijd dat daar een nieuw, uniek Afrikaans koninkrijk tot bloei aan het komen was. Dingane was de koning van de Zoeloes. Hij had meerdere stammen met geweld aanéén gesmeed tot een militaristisch en energetisch rijk. De Zoeloes kwamen in conflict met een groep Voortrekkers onder leiding van Piet Retief. Retief werd door hen op een verraderlijke manier gedood. Pogingen om wraak te nemen voor zijn moord leiden tot verschillende veldslagen. Bij sommige van deze gevechten namen minder dan honderd met geweren gewapende Boeren het, vanuit hun kring van huifkarren, op tegen duizenden aanvallende Zoeloe-krijgers. Uiteindelijk zouden de partijen na de dood van Dingane vrede sluiten.

Transvaal en Oranje Vrijstaat

De Voortrekkers hadden al geprobeerd om zelf een land stichten, maar deze staat (Natalia) werd in 1842 ingenomen door de Britten. Uiteindelijk lukte het de voortrekkers om twee onafhankelijke Staten te stichten: Transvaal in 1852, en de Oranje Vrijstaat in 1854. Deze staten bleven tot rond de eeuwwisseling bestaan. Tijdens de Tweede Boerenoorlog werden de Boeren definitief verslagen. Maar niet voordat ze het, met behulp van guerrillatactieken, de Britse militairen bijzonder moeilijk hadden gemaakt.

kheera